MaculaVereniging

Tijmen Stoof (74) leeft sinds 15 jaar met de diagnose macula-degeneratie in de natte vorm en is inmiddels de nodige behandelingen verder. Destijds waren de injecties nog niet in gebruik en werd ook wel photodynamische therapie ingezet om de bloedingen of vochtlekkages in het netvlies af te remmen. In zijn rechteroog rest nu 5% contrast zien. Zodra de injectiemogelijkheden er waren, begon hij met eerst Avastin, daarna Lucentis en Eylea in het inmiddels ook aangedane linkeroog. De zorgverzekeringen gaven problemen m.b.t de vergoeding van deze ‘dure’ injecties waardoor Tijmen de nodige klinieken moest aflopen om de injecties (vergoed) te krijgen. Zijn visus links is nu 45%. Hoe redt Tijmen zich de laatste jaren?

Zijn laatste werkzame jaren werkte Tijmen als directeur van een zorgcentrum van het Leger des Heils in Maarssen. Hij was 9 jaar bestuurslid (secretaris/vicevoorzitter) van de MaculaVereniging en is hij thans lid van het belteam. Zijn ruime ervaring op het gebied van de oogzorg is hierbij een voordeel. Tijmen redt zich behoorlijk met leesloep en Daisyspeler. Hij wandelt en fietst nog veel en regelt voor zijn reizen de nodige zaken voor zijn injecties. Hierover zal hij op onze bijeenkomst ook meer vertellen. In het dagelijks leven ondervindt hij de voor ons herkenbare problemen bij het zien.

Tijmen: “Problemen ondervind ik vooral in de avond als ik geen contrast zie. Het niet herkennen van gezichten leidt regelmatig tot hilarische momenten. Van alle trappen in ons huis heb ik het aantal treden in mijn hoofd, zodat ik mij niet verstap. Bij het reizen gebruik ik de vergroot functie van mijn smartphone om de tijden te kunnen zien. Op mijn iPad en telefoon heb ik de vergrootfuncties ingesteld”

Lees voor