WEBINAR 2020
Een andere kijk op MD
24 oktober 10.00 tot 13.00 uur

Update 7 november 2020:
Webinar was een succes
Zaterdag 24 oktober vond het eerste webinar van de MaculaVereniging plaats. Er hadden ruim 600 mensen zich aangemeld. Van de mogelijkheid om te chatten tijdens de lezingen werd veel gebruik gemaakt en een aantal deelnemers gaf ook aan dat het op deze manier heel laagdrempelig was om een vraag te stellen. Binnenkort hopen wij ons eerste digitale spreekuur te houden. Daarover later meer.
Een virtuele conferentie (Webinar) heeft voor alle mensen met MD en belangstellenden voordelen. Een unieke kans om lezingen te volgen met nieuwe inzichten en vragen te stellen over macula-degeneratie aan prof.dr. Carel Hoyng (Radboudumc) en ass.prof. Ruth van Nispen, PhD (Amsterdam UMC). Daarnaast kunt u kiezen uit twee van de zeven interactieve presentaties. En… u hoeft niet te reizen. Het Webinar is gratis. U hoeft u alleen te registreren.
Wat heeft u nodig en moet u weten om het Webinar te kunnen volgen?
⦁ Het is gratis en u hoeft niets te downloaden
⦁ Op de dag zelf ontvangt u een link waar u op kunt klikken
⦁ Alleen de sprekers zijn te zien en te horen. U heeft geen camera of microfoon nodig u kunt gewoon luisteren.
Aan het einde van de lezingen heeft u de mogelijkheid om via chat vragen te stellen aan prof.dr. Carel Hoyng en ass.prof. Ruth van Nispen, PhD.
Programma
Een toelichting op de lezingen en presentaties vindt u na het programma.
10.00 uur – Welkom op het Webinar
Heleen Schoots en Karin Terbraak, bestuursleden MaculaVereniging
10.05 uur – Maakt macula-degeneratie somber én moe?
Lezing door ass.prof. Ruth van Nispen. PhD (Amsterdam UMC)
11.00 uur – Kunnen we natte macula-degeneratie zien aankomen?
Lezing door prof.dr. Carel Hoyng (Radboudumc)
11.45 uur – Pauze
11.50 uur – Start deel 1 interactieve presentaties (1, 2, of 3)
1: Welke voeding verkleint de kans op macula-degeneratie?
Presentatie door drs. Sheila de Koning-Backus, Erasmus MC
2: Goed licht? Goed zicht!
Presentatie door Edwin Prosman, Iris Huys uit Gouda
3: Visuele toegankelijkheid voor iedereen
Presentatie door Bram Harder, voorzitter MaculaVereniging en Maaike Swennenhuis, projectleider Bartiméus
12.20 uur – Start deel 2 interactieve presentaties (4, 5, 6 of 7)
4: Minder zien en horen
Presentatie door Ilse Oosterhuis en Trudy van de Merbel, Bartiméus
5: Alle mogelijkheden van Bibliotheekservice Passend Lezen
Presentatie door Janneke Bakker, Bibliotheekservice Passend Lezen
6: TV kijken: ondertiteling laten voorlezen of vergroten?
Presentatie door Karel Raven, Solutions Radio
7: Energieverdeling bij slecht zien
Presentatie door Inge Kroes, Koninklijke Visio
12.50 uur – Afsluiting
Toelichting op de lezingen en presentaties
Maakt macula-degeneratie somber én moe?
Lezing door ass. prof. Ruth van Nispen, PhD (Amsterdam UMC)
Gevoelens van somberheid en vermoeidheid komen best veel voor bij mensen met macula-degeneratie en deze klachten gaan ook nog eens vaak samen. In deze lezing wordt ingegaan op waar deze klachten mee samenhangen vanuit het perspectief van patiënten en wat je eraan kunt doen. Daarnaast worden recente resultaten gepresenteerd van onderzoek naar de mogelijkheden van “E-mental health” om deze klachten te verhelpen, zoals het E-PsEYE project bij mensen met macula-oedeem die ooginjecties ontvangen.
Kunnen we natte macula-degeneratie zien aankomen?
Lezing door prof.dr. Carel Hoyng, Radboudumc
Op dit moment kunnen we natte macula-degeneratie alleen behandelen als er klachten zijn van de patiënt en we op beeldvorming het beeld van natte MD zien aankomen. Het succes van de behandeling is in sterke mate afhankelijk van de tijd tussen de eerste klachten en de behandeling. Het Radboudumc is daarom in nationaal en internationaal verband een onderzoek gestart naar de voortekenen van natte MD. We richten ons daarbij met name op patiënten waarbij één oog al is aangedaan (we kijken dan ook specifiek naar het nog goede oog) en op patiënten die nog geen klachten hebben, maar wel een hoog risico op het ontwikkelen van natte MD hebben.
1: Welke voeding verkleint de kans op macula-degeneratie?
Presentatie door drs. Sheila de Koning-Backus, Erasmus MC.
De invloed van voeding is vooral merkbaar op het functioneren van het netvlies. Wanneer we meer letten op wélke groenten, wélk fruit en wélke vis we eten, dan kunnen we nog veel verder komen.
2: Goed licht? Goed zicht!
Presentatie door Edwin Prosman, Iris Huys uit Gouda
Goede verlichting is een voorwaarde om beter te zien en optimaal te kunnen blijven functioneren. Welke verlichting het beste is, hangt af van verschillende factoren. Er bestaat taakverlichting, indirecte verlichting en sfeerverlichting. Edwin Prosman presenteert u de verschillende soorten licht om u het verschil te laten ervaren.
Iris Huys is gespecialiseerd in verlichting van koud contrastrijk daglicht tot warm gezellig sfeerlicht. Daarnaast heeft Iris Huys een breed assortiment van een eenvoudige handloep tot en met een uitgebreide werkplekaanpassing.
3: Visuele toegankelijkheid voor iedereen
Presentatie door Bram Harder, voorzitter MaculaVereniging en Maaike Swennenhuis, projectleider Bartiméus
De MaculaVereniging heeft vorig jaar een subsidie ontvangen van ZonMw voor het project Visuele Toegankelijkheid in de Openbare Ruimten en Gebouwen (VTOR). De opzet van dit project is een aantal visuele schouwen te laten uitvoeren door slechtzienden in Nederlandse gemeenten. Partners in dit project zijn Koninklijke Visio, Bartiméus en Robert Coppes Stichting. De eerste gemeente waarmee we aan de slag gaan is de gemeente Rotterdam.
In deze presentatie willen wij u graag de checklist voorleggen waarmee we de schouwen hopen uit te voeren en onze overwegingen wie deze schouwen zouden kunnen uitvoeren. Na de schouwen worden de verkregen resultaten “vertaalt” in een algemeen schouw-adviesrapport aan de gemeente. En we hopen natuurlijk dat zo’n schouw-adviesrapport ook daadwerkelijk leidt tot verbeteringen van de visuele toegankelijkheid van openbare ruimten en gebouwen. In een diner pensant met de deelnemende partijen willen we draagvlak creëren.
4: Minder zien én horen
Presentatie door Ilse Oosterhuis en Trudy van de Merbel, Bartimeus
Als u minder ziet wordt uw gehoor belangrijker. Maar wat als u ook minder goed gaat horen? Ilse Oosterhuis en Trudy van de Merbel geven gerichte adviezen om de kwaliteit van uw dagelijks leven te verbeteren.
5: Alle mogelijkheden van Bibliotheekservice Passend Lezen
Presentatie door Janneke Bakker, Passend Lezen
Ging je er vroeger ook graag voor zitten? Voor een goed boek of je favoriete tijdschrift. En gaat dat nu niet meer omdat je een leesbeperking hebt? Dan helpt Passend Lezen je om te blijven lezen! Met meer dan 80.000 gesproken boeken. Van streekroman tot thriller. Van lectuur tot (vak)literatuur. En van klassieker tot de nieuwste bestseller. Hoe je Passend Lezen kan gebruiken wordt in deze presentatie verteld.
6: TV kijken: ondertiteling laten voorlezen of vergroten?
Presentatie door Karel Raven, Solutions Radio
Kunt u de tv-ondertiteling niet meer (goed) lezen? Dan kunt u deze door de Go-box laten voorlezen. Of op uw tv vergroten met meer contrast dankzij de Vo-box. Beide apparaatjes zijn simpel aan te sluiten, makkelijk in gebruik en vergroten uw kijkplezier! Ook zal Karel Raven u iets vertellen over de Webbox, een daisyspeler die ook de ondertiteling voorleest.
7: Energieverdeling bij slecht zien
Presentatie door Inge Kroes, Koninklijke Visio
Als kijken energie kost, dan moet je de energie die je te besteden hebt goed (leren) verdelen. In deze presentatie wordt gesproken over een aantal onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid.
Dit Webinar is mede mogelijk gemaakt door
Novartis – Vitamine op Recept – Iris Huys – Bartiméus – Passend Lezen – Solutions Radio – Visio