JMD-ers met de ziekte van Stargardt let op met het innemen Vitamine A! Deze vitamine is een vetoplosbare vitamine en komt van nature voor in producten van dierlijke oorsprong, zoals rood vlees, lever, vis, zuivel en eigeel. Daarnaast is vitamine A toegevoegd aan diverse producten zoals: margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Het lichaam neemt vitamine A samen met vet op vanuit de darmen. In planten komt geen vitamine A voor, maar wel bouwstoffen waaruit ons lichaam vitamine A kan maken.
Deze bouwstoffen worden carotenen of pro-vitamine A genoemd. Pro-vitamine A komt voor in gele, oranje, rode groenten en fruit en groene bladgroenten. De meest bekende vorm van pro-vitamine A is bètacaroteen, dat bijvoorbeeld rijkelijk aanwezig is in wortelen.
Een gezond eetpatroon, volgens de Schijf van Vijf, zorgt voor een normale inname van vitamine A/pro-vitamine A, overeenkomend met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van 800-1000 ug voor volwassenen.
Om dit te bereiken hoeft geen speciaal dieet gevolgd te worden. JMD-ers wordt geadviseerd geen lever en afgeleide voedingsmiddelen van lever te eten aangezien de hoeveelheden vitamine A in deze producten zeer hoog zijn. Ook is het advies om slechts met mate wortelen/winterpenen te eten en eventueel magere zuivelproducten te gebruiken en dun boter op brood te smeren. Let ook op bij de inname van vitaminepreparaten dat deze geen vitamine A bevatten. Met deze kleine aanpassingen in het dieet voorkomt men het binnenkrijgen van te grote hoeveelheden vitamine A/pro-vitamine A.
Meer informatie over JMD en voeding leest u in de brochure van het Erasmus MC: Beperkte inname vitamine A