MaculaVereniging

Een klein maar groeiend aantal onderzoeken lijkt erop te wijzen dat voeding een rol speelt bij MD. Het aanpassen van uw voedingspatroon kan wellicht uw gezichtsvermogen verbeteren en degeneratie van de macula vertragen. Diverse onderzoeken naar MD richten zich op de rol van een bepaalde groep antioxydanten, de zogenaamde carotenoïden (de pigmenten waaraan fruit en groenten hun kleur ontlenen).

Het gaat vooral om de voedingsstoffen luteïne en zeaxanthine (dit zijn pigmenten die in de macula worden aangetroffen), zink, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Eet iedere dag 200-300 gram groente. Bij voorkeur groene groenten zoals spinazie, boerenkool, raapstelen, veldsla, rode, gele en oranje paprika, doperwten, sperziebonen. Eet iedere dag 2 à 3 stuks fruit. Bij voorkeur rood, blauw en geel fruit zoals nectarines, bramen, bosbessen, frambozen, pruimen. Eet minimaal 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis zoals zalm, makreel en haring.

In het artikel Boerenkool voor je ogen, gepubliceerd in maculaVisie nr. 3-oktober 2020, vertelt drs. Sheila de Koning-Backus waarom voeding en welke voeding goed is voor mensen met leeftijdgebonden macula-degeneratie.

In samenwerking met prof.dr. C.B. Hoyng is de special Beschermen voedingssupplementen tegen leeftijdsgebonden macula-degeneratie? Geschreven.

Lees voor