MaculaVereniging

Doordat u slechter bent gaan zien, kunt u in en om het huis beperkingen gaan ondervinden. Een paar voorbeelden waar menigeen zich in zal herkennen:

  • Moeite krijgen met lezen, televisiekijken en het herkennen van mensen buitenshuis.
  • Zich ongemakkelijk voelen omdat u mensen niet meer recht kunt aankijken of omdat de gezichtsuitdrukking van de gesprekspartner niet meer goed te zien is.
  • Een glas omstoten.
  • Winkelen wordt lastig omdat prijskaartjes niet meer te lezen zijn, geen brieven meer kunnen schrijven omdat de lijnen op het papier niet meer te volgen zijn.
  • Deelnemen aan het verkeer, vooral snelverkeer, zal stuiten op problemen.

Dagelijkse handelingen vereenvoudigen

De problemen met glazen en bestek kunnen eenvoudig opgelost worden door met contrast te werken. Koop bijvoorbeeld gekleurde glazen en zet witte borden op een egaal donkergekleurd tafelkleed. Voor klein leeswerk zoals prijskaartjes, kassabonnen, gebruiksaanwijzingen en dergelijke is het handig om altijd een kleine, relatief sterke, loep mee te nemen. Verder is er een categorie hulpmiddelen die allerlei kleine dagelijkse ongemakken kunnen verlichten. Daarbij valt te denken aan apparaten met grote letters, sprekende wekkers en horloges, inschenkverklikkers die een pieptoon geven als een glas vol is tot en met kaarten, spellen en dobbelstenen speciaal afgestemd op mensen die minder goed zien.

De iPhone en iPad zijn als smartphone en tablet succesvolle hulpmiddelen. Zo hebben beide apparaten de mogelijkheid tot vergroting en spraakondersteuning. Dit maakt dat ze direct toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Er zijn erg veel handige en goedkope, programma’s (apps) gemaakt die u kunnen helpen bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten, zoals telefoneren, lezen of reizen.

Om een indruk te krijgen van wat er te koop is, kan een bezoek gebracht worden aan een inloopmiddag van Bartiméus of Koninklijke Visio. Dit zijn centra voor visuele revalidatie en zitten in diverse plaatsen in Nederland. Zij hebben een showroom en kunnen u helpen het juiste hulpmiddel voor u te vinden.

Hulp bij het lezen

Heeft u moeite met het lezen van de krant, romans of studieboeken? Ook hiervoor zijn er vele hulpmiddelen van vergrotingssoftware voor de computer tot apparatuur voor het afspelen van luisterboeken. Vaak worden dit soort hulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering. Soms is een medische verklaring van de oogarts of rapport van Visio of Bartiméus noodzakelijk. De leverancier van het hulpmiddel kan u daar over informeren en helpen bij de aanvraag.

Als ik heb gekozen voor een bepaald hulpmiddel, ben ik er dan?

Het bedienen van leeshulpmiddelen vereist handigheid en het kost tijd om dit te leren. Geduld en doorzettingsvermogen zijn dus nodig om er volledig profijt en plezier van te hebben. Een enkele keer kunt u misselijk worden van de grote, bewegende beelden. Bij het eerste gesproken boek dat voorgelezen wordt, is de draad van het verhaal moeilijk vast te houden. Op een gegeven moment leert u zich te concentreren. U moet echter wel leren accepteren dat het lezen niet meer zo makkelijk en vlot gaat als vroeger.

Het hulpmiddel bevalt maar kan andere klachten veroorzaken

Verlichting en houding zijn twee zaken waar voortdurend op gelet moet worden. Maar al te vaak ervaren mensen hun nieuwe hulpmiddel als een vooruitgang. Vervolgens gaat u er veel mee werken en dan loopt u tegen de volgende grens op. Bijvoorbeeld nekklachten door het te veel voorover zitten of branderige ogen. Let daarom bij het in gebruik nemen van een nieuw hulpmiddel op houding en verlichting. Bartiméus en Koninklijke Visio geven trainingen in het gebruik van verschillende hulpmiddelen en leren de mensen daar goed mee om te gaan. Dat kost even wat moeite, maar het goed aanleren is makkelijker dan het verkeerde te moeten afleren.

Macula-Infolijn

Heeft u vragen over een hulpmiddel of een algemene vraag over macula-degeneratie, dan kunt u die per e-mail macula-infolijn@maculavereniging.nl of telefonisch 030-298 07 07 aan de vrijwilligers van de Macula-Infolijn stellen.

maculaVisie

Via het informatieblad de maculaVisie (alleen beschikbaar voor leden) wordt u voortdurend van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte gehouden.

Lees voor