MaculaVereniging

Leven met macula-degeneratie - het thema van het landelijk macula congres 2023

Het thema van de Maand van de Macula 2023 is “Leven met Macula-degeneratie

  • op 3 juni jl. vond het Landelijk Macula Congres plaats. Een volledig volgeboekt evenement, met interessante presentaties over vermoeidheid, het landelijk overkoepelend initiatief ‘Kennis Over Zien’, Veilig deelnemen aan het verkeer, revolutionaire ontwikkeling van een chip implantatie voor LMD; audiodescriptie en leefstijl & voeding.

De volgende activiteiten zijn gepland:

  • de social media campagne ‘Doe de Macula test
  • de lancering van het Macula kaartspel door Dr. Niels Crama en Hans Kazan in deze video
  • de publicatie van een macula-degeneratie folder voor huisartsen en opticiens

De MaculaVereniging organiseert in juni voor de tweede keer de Maand van de Macula’. De vereniging wil met deze campagne-maand meer bekendheid geven aan de meest voorkomende oorzaak van ernstige slechtziendheid in Nederland: macula-degeneratie.  

Om bekendheid te geven aan macula-degeneratie en hoe het risico hierop te verminderen organiseert de MaculaVereniging verschillende acties en activiteiten. Er is veel aandacht voor preventie en online wordt aandacht gevraagd voor ‘Doe de Macula-test’. Door het invullen van 5 vragen wordt het risicoprofiel in kaart gebracht. Omdat leefstijl een belangrijke invloed heeft op het vertragen van de aandoening worden er ook adviezen gegeven. 

Naast de Macula-test wordt er een kaartspel uitgebracht met hierop het Amslerraster. Met dit raster kun je eenvoudig je ogen testen op macula-degeneratie. De MaculaVereniging adviseert iedereen van 50+ regelmatig de ogen te testen met het Amslerraster. In een korte instructievideo geeft oogarts Niels Crama uitleg aan goochelaar Hans Kazan hoe je je ogen test met behulp van het Amslerraster.  

De MaculaVereniging heeft een speciale kaart ontwikkeld met hierop de symptomen en het Amslerraster. Samen met het Oogfonds wordt deze kaart verspreid onder opticiens en huisartsen om bewustwording rondom macula-degeneratie bij huisartsen te vergroten.   

Lees voor