MaculaVereniging

In mei zetten we het zoeklicht op de Orcam. Omdat u nog niet de gelegenheid heeft gehad te reageren hebben we twee leden gevraagd om hun ervaring te delen.

Orcam myeyes

Orcam MyEyes

ORcam read

Orcam Read

De Orcam kan teksten voorlezen en daarnaast ook kleuren en gezichten herkennen. Er zijn twee uitvoeringen:

• De Orcam Read is een hand voorleesapparaat
  • De Orcam MyEyes kan op vrijwel iedere bril worden bevestigd. Het kan u helpen een onafhankelijker leven te leiden.

Orcam Read

“Eerst en vooral waardeer ik de handzaamheid van het apparaat; het past perfect in mijn handtas en is dus altijd binnen handbereik wanneer ik het nodig heb. Bovendien vind ik het handig dat ik een headset kan aansluiten, zodat ik anderen niet hoef te storen wanneer ik de Orcam gebruik.

Echter, er zijn enkele problemen die ik heb ondervonden tijdens het gebruik. Ten eerste is het rode kader dat de tekst markeert moeilijk te zien voor mij, vooral omdat ik een lage rest visus heb. Dit maakt het soms lastig om de tekst goed te lokaliseren. Daarnaast vind ik het frustrerend dat als ik een brief of document op A4-formaat wil laten voorlezen, ik de Orcam onnatuurlijk hoog moet houden, wat het moeilijk maakt om het apparaat stil te houden en goed te richten op de tekst.

Een ander punt van kritiek is het geluid van de ingebouwde luidspreker. Ook hoop ik dat toekomstige updates stemmen bevatten met een natuurlijke intonatie, zoals sommige AI-toepassingen dat al doen. Dit zou de ervaring van het luisteren naar voorgelezen tekst aanzienlijk verbeteren.”

Orcam Myeye

“Met enige teleurstelling zeggen dat mijn ervaring over het algemeen niet positief is geweest. Hoewel de mogelijkheid om tekst in kolommen voor te lezen zonder afhankelijk te zijn van een Wi-Fi verbinding een handig kenmerk is, wegen de negatieve aspecten zwaarder.

Het grootste struikelblok is de snelle leegloop van de batterij, wat resulteert in een zeer korte gebruiksduur. Dit maakt het moeilijk om de Orcam MyEye effectief te gebruiken gedurende een langere periode zonder voortdurend te moeten opladen. Het beperkt ook de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van het apparaat, vooral in situaties waarin ik het dringend nodig heb. Ondanks de handige functies die het biedt, wordt de algehele ervaring aanzienlijk aangetast door de beperkte batterijduur. ”

Voor meer informatie zie de website: https://www.orcam.com/nl-nl/home

Deel uw ervaring in vier vragen

Lees voor