MaculaVereniging

In de Nieuwsbrief van februari vroegen wij onze leden over welke hulpmiddelen zij enthousiast waren en een ander zouden aanraden. We hebben daarop zes reacties gekregen die we graag met u willen delen. Reacties blijven altijd welkom.

“Naast slechtzien ben ik ook doof. Ik gebruik de Gobox al een paar jaar en ik ben erg enthousiast en ik kan er niet meer buiten. Als er op vakantie zijn of logeren bij onze zoon is het een crime als ik bv naar het journaal of buitenlandse films ga kijken. Ik ben altijd weer blij dat ik thuis ben. Voor mij dus een echte uitkomst”.
– Marian

“Ik ben allereerst heel enthousiast over de iPhone door zijn spraakfunctie en voorleesfunctie De iPhone heeft heel veel te bieden voor slechtzienden. Vergroten en omgekeerde kleuren

Op het werk gebruik ik Supernova op de computer om te kunnen vergroten en kleuren omkeren. Door deze software kan ik mijn werk blijven uitvoeren.  Op het werk en thuis kantoor heb ik tevens in plaats van een  Gewone Pc monitor een extra groot scherm (tv formaat) Hierdoor  hoef ik niet bijvoorbeeld zeven maar slechts vier keer te vergroten .
Uiteraard ben ik ook lid van Passend Lezen waar ik veel plezier aan beleef.

Niet echt een hulpmiddel maar wel heel nuttig: onlangs moest ik voor mijn werk weer een examen doen.  Ik heb de Leerstof voornamelijk laten voorlezen door de iPhone . met behulp van begeleiding die voor mij de vragen invulde heb ik dit examen kunnen doen”.
– Guido

“De pratende eierkoker van Blokker met een prijs van € 24,95 vind ik een prettig hulpmiddel. Waarschuwt met eerst een signaal en daarna gesproken tekst in het Nederlands. De eieren zijn zacht/medium/hard gekookt. En hij schakelt vanzelf uit wanneer de eieren hard gekookt zijn. Wat ik een veilige gang van zaken vind.
– Elly

“Ja, er is een hulpmiddel dat ik iedereen gun die graag poëzie leest. Jarenlang heb ik lesgegeven in Nederlandse taal en literatuur, met als specialiteit poëzie. Na mijn pensionering had ik een paar poëziekringen, maar het werd lastig door de maculaproblemen.
Mijn linkeroog focust inmiddels nog voor 5%, mijn rechter voor 20%. Toch heb ik nog altijd mensen om mij heen met wie ik poëzie lees: Wij hebben dan allemaal de tekst voor ons, iemand leest voor en ik begeleid het geheel door langzaam met een kleine loep over de woorden te gaan. Die loep heet compact, op het etiket staat ook nog ‘mini’, is zo hoog als mijn duim en zo breed als mijn wijsvinger, een rechthoek dus. Ik heb hem ooit gekocht bij Optelec. Het apparaatje hoef je niet in de hand te houden, maar je kunt het over de woorden schuiven via een mini standaard. En het heeft verschillende vergrotingsstanden. Niet geschikt voor het lezen van boeken, maar geweldig voor kleinere teksten of het bekijken van details. Een dierbaar hulpmiddel”.
– Corrie

”Door MD kan ik slecht zien en als er weinig licht is en ik moet bijvoorbeeld iets zoeken in een lade of kast lukt niet omdat het te donker is . Deze hoofdlamp heeft een lichtopbrengst van 250 lumen en kost een paar tientjes. Je moet er wel op letten dat je er een aanschaft van een redelijke kwaliteit. Juist omdat het een hoofdlamp is hou je je handen vrijdag”
– Hans

Lees voor