MaculaVereniging

Hoe ga je om met je gevoelens van onzekerheid. Het steeds afnemen van het zicht vraagt iedere keer weer om een aanpassing. Hulp vragen is iets wat voor velen van ons niet makkelijk is. Autonomie is een groot goed. Steven Covey heeft een boek geschreven over de 7 gewoonten voor effectief leiderschap. Gewoonten waar je zelf invloed op kunt hebben en die je kunnen helpen om met MD om te gaan. Hij bedoelt daarmee de leiderschap over je eigen leven.

De eerste van de 7 gewoonten is:

NEEM ZELF INITIATIEF. Je kunt reactief en proactief leven. Door alle prikkels van de diverse media om ons heen is de neiging groot reactief te reageren. Dat wat zich voordoet en niet dat wat je zelf gepland hebt of zou willen. Proactieve mensen zeggen: laat ik eens kijken wat er nog mogelijk is, of ik kan het ook anders aanpakken. Ik bepaal zelf mijn gevoelens. We besteden soms te veel tijd aan zaken die we niet kunnen veranderen.

Steven Covey geeft twee praktische tips:

  • Let eens op wat mensen om je heen zeggen. Welke uitspraken zijn proactief en welke reactief?
  • Neem een situatie die zich zal voordoen in de nabije toekomst, bijvoorbeeld een gesprek met je arts, waarbij je je meestal reactief gedraagt. Hoe zou de situatie eruit zien als je proactief bent?

www.franklincovey.com

Lees voor