MaculaVereniging

Regelmatig komen er bij de Macula-infolijn vragen binnen die betrekking hebben op het krijgen van een injectie bij de diagnose natte macula-degeneratie (MD). De vragen die gesteld worden variëren van: “doet het pijn?” tot “ga ik dan weer alles zien?”. Ik kan me nog de tijd herinneren dat de injecties er nog niet waren(1986). Dat was in de tijd toen mijn vader de diagnose kreeg. “Niets aan te doen werd er gezegd”. Wat later, toen ik zelf de diagnose nog niet had gehad, volgde ik de discussie in de media over het al dan niet kunnen krijgen van injecties bij natte MD.

Toen was ik zelf aan de beurt (2008). Er werd meteen na de diagnose gestart met de injecties. Ik vond het de eerste keer spannend. Een vriend van me liet ik op Google zoeken en ik vroeg hem: “vertel me alleen de betrouwbare informatie”. Nu krijg ik sinds 10 jaar regelmatig injecties en ben ik een zogenaamde ervaringsdeskundige.

Als je de injectie krijgt, volgt er eerst een heel scala aan druppels zoals ontsmetting en pijnstilling. Tegelijkertijd wordt je gehuld in een jas, muts en schoenen. Dit alles voor de steriliteit. Gemiddeld duurt dit druppelen 15 tot 20 minuten waarna je naar de behandelkamer gaat voor de prik. Eerst word je oog rondom schoongemaakt met jodium, waarna een spreidertje en een lap op je oog, waarnaar de injectie wordt gegeven. Na de injectie krijg je nog wat antibioticazalf en dat was het. Op internet zijn daar verschillende filmpjes over te vinden.

“Is het pijnlijk?” Nee, dat valt wel mee. “Zijn er nawerkingen?” Ja, je kunt die dag last hebben van een tranend oog en soms is er wat lucht in het glasvocht gekomen en dat geeft dan wat bewegende balletjes. “Ga ik weer alles zien?” Het effect van de injectie is uiteenlopend. Globaal zijn er een paar mogelijkheden:

Na een aantal injecties gaat het goed en kun je stoppen. De oogarts zal aangeven: houd het zelf goed in de gaten. Heb je het idee dat het zicht achteruit gaat, kom je weer terug.

Of het gaat beter en de tijd tussen de injecties wordt verlengd.

Of het werkt nog onvoldoende en dan blijft de tijd ertussen hetzelfde (4 weken).

De bedoeling van de injectie is het zicht te verbeteren en het proces te vertragen. Aangezien we allemaal verschillend zijn, is er niet één antwoord. Maar wat ik in al die jaren om me heen steeds weer hoor: ”Ik ben blij dat deze injecties er zijn”. En daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn vader heeft er niet van kunnen profiteren. Maar ik gelukkig wel. Ik las op Facebook dat iemand uit zichzelf wilde stoppen met de injecties. Als MaculaVereniging staan wij daar niet achter. Voor vragen kun je altijd terecht op onze site www.maculavereniging.nlHeleen Wilke

communicatie@maculavereniging.nl

Lees voor