MaculaVereniging

Hoe toegankelijk is de Eindhovense horeca voor blinden en slechtziende mensen? Dat test Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) deze week

“Josien ziet maar acht procent: “Een drukke straat oversteken doe ik op verkeersgeluid”

Hoe toegankelijk is de Eindhovense horeca voor blinden en slechtziende mensen? Dat test Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) deze week Lid van PGE is Josien Damkot. Twee jaar geleden ging haar zicht plotseling flink achteruit. Nu ziet ze nog maar acht procent. In maart sloot ze zich aan bij de stichting om de levens van mensen met een visuele beperking te verbeteren.

De ervaringsdeskundigen gaan langs bij vijf horecagelegenheden. De uitbaters weten dat zij komen, alleen niet precies wanneer. Na hun bezoekje zetten ze alle tips en tricks voor het toegankelijker maken van de zaak op een ‘menukaart’. Deze wordt aangeboden aan de restauranthouder.

Te weinig aandacht

En bij het woord ‘toegankelijk’ moet je niet alleen maar denken aan een grote deuropening. Andere voorbeelden zijn een menukaart met grotere letters, goede verlichting aan tafel en een duidelijke markering op de trap. Volgens Josien wordt er niet genoeg aandacht besteed aan mensen met een visuele beperking. “Er is heel veel aandacht voor mensen in rolstoelen, maar niet voor mensen die slecht of niets zien. Zo ben ik zelf al negen maanden bezig bij de gemeente Eindhoven om de rateltikkers bij de verkeerslichten aan te krijgen. Een drukke straat oversteken bij het station valt niet mee.”

De gemeente geeft op haar beurt aan continu in gesprek te zijn met het Platform over mogelijke verbeterpunten. Ook de rateltikkers worden besproken.

Lees voor