Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Microsoft interviewt Bert Vos

Bron: www.blogs.microsoft.nl

 

Systeembeheerder Bert Vos moest vanwege zijn visuele beperking stoppen met zijn baan. Maar dat betekent niet dat hij ophoudt met werken. Hij schrijft instructieboekjes die hij aanbiedt op zijn website The Arpegiator. Daarmee helpt hij andere gebruikers met beperkingen om hun leven te verruimen met technologie. Zijn nieuwste publicatie gaat over Windows 8. 

Wat is de optimale instelling voor je beeldscherm als je slechtziend bent? Wat zijn de handigste sneltoetsen? Bert Vos uit het Groningse Tolbert geeft heldere instructies op www.arpegiator.nl Hier vind je ook informatie over dubbelzijdige opticus atrofie, de aandoening waardoor hij de laatste jaren een groot deel van zijn zicht en zijn baan verloor.

Bert is niet bij de pakken neer gaan zitten en verdeelt nu zijn aandacht over het schrijven van handleidingen en zijn initiatief Oog voor omgeving. Hij adviseert gemeentes en bedrijven over het toegankelijk maken van winkels en gebouwen voor mensen met een visuele beperking. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat er bij de aanleg van een winkelcentrum geribbelde geleidelijnen werden aangelegd.

Computerhandleidingen maken, horen ook bij dit streven want software helpt om de wereld toegankelijker te maken voor iedereen. Wie zijn website bezoekt vindt niet alleen handige instructies maar leert Bert ook een beetje kennen. Al zijn digitale apparaten zijn aangepast aan zijn persoonlijke situatie. Windows 7 en Windows 8 hebben een hele goede toegankelijkheid. In- en uitzoomen doet hij met het vergrootglas. Cruciaal voor het gebruik is de voorleesfunctie. Die kan in Windows nog verbeterd worden. Hij wordt een beetje nerveus van de vertelstem van een Engelse dame die Nederlands probeert te spreken, dus gebruikt hij de voorleesfunctie van zijn iPad, voorzien van een Nederlandse stem met meer variatie in toonhoogte. Hij biedt aan om te helpen testen als Microsoft een nieuwe Nederlandstalige narrator zou ontwikkelen.

 

Steeds in contact

In 1994 maakte hij kennis met Windows, versie 3.11. Nu hoort hij bij de eerste lichting gebruikers van Windows 8. Dit draait sneller dan Windows 7. Windows 8 was wennen in het begin maar hij vindt het een vooruitgang. Je kunt het startscherm oneindig groot maken. Handig is ook dat je gewoon de naam van een programma kunt typen om het te vinden. Maar hij werkt nog te kort met Windows 8 om alles ontdekt te hebben.

Sinds 2000 maakt hij instructieboekjes, maar de laatste maanden pakt hij het professioneler aan. Vos: “Als er nieuwe technologie uitkomt die mijn aandacht trekt, heb ik binnen drie weken een boekje klaar. Dit vrijwillige werk geeft een meerwaarde aan mijn leven. Computers hebben een sociale kant die je zelf in de hand hebt. Dankzij mijn website, Twitter en Facebook ben ik steeds met mensen in contact. Als ik een nieuw boekje plaats krijg ik positieve reacties op Facebook. Zo houd je jezelf op de voorgrond zodat je niet wordt vergeten.”

 

Het werk van Bert Vos

  • Windows 8 introductieboekje: met deze handleiding kan je ook met een visuele beperking snel leren werken met Windows 8.
  • Sneltoetsen Windows 7 en 8: een handig overzicht met snelle en efficiënte toetsencombinaties.
  • Beeldscherm optimaal instellen: als je slechtziend bent is het instellen van je beeldscherm van groot belang.

De boekjes zijn te downloaden via de site van Bert Vos: www.arpegiator.nl