Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Wat kan ik er zelf aan doen?

In je levensstijl veranderingen aanbrengen die mogelijk de ogen kunnen beschermen. Een relativerend woord is daarbij echter wel op zijn plaats. Als je er al jaren lang bepaalde leefgewoonten op na houdt, kan je geen wonderen meer verwachten.

Roken

Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat roken de kans op LMD sterk verhoogt. Stop liever vandaag nog met roken!

Voeding

Zoals bij de meeste mensen wel bekend is, zijn bepaalde voedingsmiddelen schadelijk voor bloedvaten. Het is mogelijk dat deze stoffen ook betrokken zijn bij beschadiging van de macula. Het betreft dan alcohol en hoge concentraties verzadigde vetten, zoals cholesterol. Beperking van het gebruik van alcohol en verzadigde vetten is dan ook aan te raden. De cellen van de macula zijn naar alle waarschijnlijkheid gevoelig voor beschadiging door bepaalde zuurstofdeeltjes, de zogenaamde vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband kan bestaan tussen het krijgen van LMD en een gebrek aan antioxidanten. Antioxidanten zitten in bepaalde voeding en kunnen de schadelijke effecten van de vrije radicalen tegengaan. Nu zijn er twee antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) die de kans op het krijgen van LMD zouden kunnen verminderen. Deze twee stoffen zitten onder andere in rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe peen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten.

Voedingssuplementen

Er zijn voedingssuplementen die een heilzame invloed zouden kunnen hebben op MD. Als MaculaVereniging houden wij ons aan de resultaten van de AREDS-studie totdat er nieuwe ontwikkelingen bekend zijn. Over de effectiviteit van voedingssupplement kunnen en willen wij geen uitspraak doen. Gebruik voedingssupplementen alleen in overleg met uw oogarts. Zie ook het artikel van prof.dr. Klaver over vitamine A en o.a. de ziekte van Stargardt.

Zie hier het artikel!

Zie de richtlijn LMD voor oogartsen.

Zonlicht

Het ultraviolette deel van het zonlicht kan schadelijk zijn voor het netvlies. Dat betekent voor ieder mens dat de invloed van dit licht zoveel mogelijk beperkt dient te worden door het dragen van een goede zonnebril met UV-filter, die delen van het zonlicht blokkeert. Bij onderzoek met muizen met de ziekte van Stargardt is gebleken dat licht de afwijkingen aan het netvlies kan verergeren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het gen, waar de ziekte van Stargardt op zit, een rol speelt bij de omzetting van licht in elektrische stroompjes. Dat zou kunnen betekenen dat mensen met juveniele MD extra voorzichtig moeten zijn met zonlicht.