Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Wat is MaculaDegeneratie (MD)?

Bij MD zit het probleem niet in de ooglens, maar in het netvlies, helemaal achter in de oogbol. Het is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Met gezichtsscherpte wordt bedoeld het vermogen om details te zien. Details neem je waar met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek. Juist door de uitval van deze functie ontstaan problemen met bijvoorbeeld lezen en het herkennen van gezichten. Verandering van brillenglazen blijkt geen oplossing te bieden.

Maculadegeneratie is een verzamelnaam voor vele aandoeningen. De meestvoorkomende vorm is de Leeftijdgebonden MD (LMD) die kan voorkomen bij mensen vanaf het 55e levensjaar. LMD uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier uit. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die overal zit waar je naar kijkt. Bij anderen openbaart LMD zich door vervormingen van het beeld. Ook het verloop van LMD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de droge vorm) verloopt het proces langzaam.

Dat maakt het voor veel mensen moeilijk aan te geven wanneer het slechter zien is begonnen. In andere gevallen (de natte vorm van LMD) kan het proces zeer snel gaan. Men ziet dan van de ene op de andere dag vervormingen in het beeld, waarna de gezichtsscherpte sterk afneemt. De diverse vormen van MD hebben allemaal één ding gemeen. Door uitval van de lichtgevoelige cellen in de macula is de gezichtsscherpte sterk gedaald.

In veruit de meeste gevallen is er medisch weinig tot niets te doen aan het degeneratieproces. Een geruststelling is dat het zelden tot volledige blindheid leidt. Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen.

Sociaal Blind

De meeste mensen met MD behouden een redelijk perifeer gezichtsvermogen. MD leidt dus niet tot totale blindheid maar heeft wel grote gevolgen voor het sociale leven van MD-patiënten en hun omgeving. We spreken dan ook liever over ‘sociale blindheid’.Amslertest

Klik hiernaast op het raster voor de Amslertest

1. Draag de gewone bril of lenzen.
2. Houdt het raster op 30 centimeter van het gezicht.
3. Bedek één van de ogen met de hand.
4. Kijk met het andere oog strak naar het middelpunt van het raster.
5. Kijk goed naar wat er gebeurt:
– neemt men golvende lijnen of vervormingen waar?
– verschijnen er zwarte of vage vlekken?

Herhaal de test nu met het andere oog.

Ruitjespatroon
amslerraster
Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met het landelijk bureau in Utrecht, telefoonnummer 030-2980707.
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 10.00 tot 15.30 uur