Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Wat merkt u als maculadegeneratie zich voordoet?

Maculadegeneratie (MD) is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt.

Eigenlijk is MD een verzameling van oogaandoeningen die elk een verschillende ontstaanswijze hebben. Er zijn diverse vormen van MD, de meestvoorkomende is de Leeftijdgebonden MD, die voorkomt bij mensen vanaf het 55e levensjaar. De zeldzame en erfelijke vorm: Juveniele MD, openbaart zich meestal al op jonge leeftijd. Bij alle vormen van MD wordt schade aangericht op dezelfde plaats in het oog, in de gele vlek, ook wel macula lutea genoemd. Er is dus sprake van degeneratie van de macula.

De macula of gele vlek is het punt van het centrale zien, nodig voor het zien van details.

Wanneer dit kleine deel van het netvlies is aangetast, kan je moeilijk de blik fixeren en wordt lezen en gezichten herkennen steeds moeilijker. Pogingen om met een andere bril de gezichtsscherpte te verbeteren lukken helaas niet meer. Het beeld blijft minder gedetailleerd dan het zou moeten zijn, juist wanneer je ergens de blik op wilt richten. Het gaat namelijk niet om de beeldvorming op het netvlies, maar om de beeldverwerking in het netvlies.

Soms wordt de verminderde scherpte beschreven als een doffe of een donkere vlek. Anderen hebben het over een grauwe, een lege of ook wel een rommelige vlek. Het blijkt onmogelijk om naast deze vlek te kijken. Hij beweegt overal met de blikrichting waar je naar kijkt mee. Bij het aankijken van iemand ontbreken delen van het gezicht, bij lezen vallen er letters of woorden weg.

Soms is vervorming van het beeld het eerste dat je bemerkt: bijvoorbeeld een deuk of een hobbeltje in een rechte lijn of een deurstijl.

Het ruitjespatroon van de tegels in de badkamer is niet meer gelijkvormig of regelmatig. Je ziet verwrongen gezichten. Meestal treedt het proces niet aan beide ogen tegelijkertijd op. Dit betekent dat er nog geruime tijd een goed gezichtsvermogen aanwezig is, dankzij het oog dat nog niet of weinig is aangetast. Daardoor kan het een hele tijd duren voordat je er erg in hebt dat de gezichtsscherpte is teruggelopen. Bij de droge vorm verloopt het degeneratieproces langzaam. Daarom is het vaak lastig aan te geven wanneer het proces precies is begonnen. Bij de natte vorm gaat het proces echter tamelijk snel, vooral wanneer het begint met vervorming van het beeld. MD leidt nooit tot irritatie, pijn of roodheid van de ogen. Van buiten is er niets te zien, ook niet wanneer het verloop sneller is. Blind zal iemand in het algemeen niet worden door MD.

tekstblokje_vertekendTekstvervorming als gevolg van MD