Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Agenda

Macula Dag 22 April 2017

Macula-dag zaterdag 22 april 2017 in het NBC,
Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein

De jaarlijkse Macula-dag is op zaterdag 22 april aanstaande in het Nieuwegeins Business Center. Het NBC is bereikbaar met de sneltram vanaf Utrecht CS en er is voldoende parkeergelegenheid. Op het programma staan interessante lezingen over MD en leven met deze oogaandoening. Er is een beurs met tal van hulpmiddelen en andere zaken voor mensen met MD. Tijdens de lunchpauze is er ruime tijd om deze beurs te bezoeken. Na afloop is de jaarlijkse alv voor leden van de vereniging. U bent welkom –ook als u geen lid bent- maar u moet zich wel aanmelden. Dat kan vanaf half maart.

Programma

9.15 – 11.10 Ontvangst met koffie en thee, gelegenheid voor het bezoeken van de informatiemarkt.
11.15-11.20 Welkom door voorzitter Frans Stoop
11.25-11.55 Hersenen en zien, door prof. dr. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut
12.00-12.30 MD bezien vanuit de optometrische praktijk, oogmeetkundige Dave Block verbonden aan opticien Oogwereld Ritchi
12.35-13.00 Muzikaal intermezzo: Trio Serenata. Appelona Klarenbeek, dwarsfluit – Anna Wiersum, viool – Heleen Venekamp, harp.
13.00-14.30 Lunch en gelegenheid tot bezoek aan de informatiemarkt
14.30-15.00 Macula-degeneratie: de laatste inzichten, door oogarts dr. Greetje Dijkman, verbonden aan het Leids UMC
15.05-15.35 Doen vitaminen wat ze beloven? door oogarts dr. Hans Klaver verbonden aan het OMC Haarlem

 

Aansluitend voor leden de Algemene Ledenvergadering.

Toegang is gratis, u moet zich wel aanmelden op
ledenadministratie@maculavereniging.nl
Voor leden graag met vermelding van het lidnummer.

Amsterdam, Huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 22 februari, 29 maart, 10 mei en 14 juni van 14.00-16.00 uur. Graag van te voren aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Assen, Macula-café

Macula-café op dinsdag 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei van 14.00-16.00 uur in Pand 17, Stelmakerstraat 17, 9403 VB Assen. Wel graag even aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

21 februari zal de oud-voorzitter van de MaculaVereniging en geboren Assenaar Bram Rutgers van der Loeff de middag inleiden met Blinde fietsers en andere wetenswaardigheden over slechtziendheid. Aansluitend is er de mogelijkheid voor gedachtenuitwisseling en het stellen van vragen. Ook zal er daarna nog voldoende tijd zijn voor het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

21 maart zal nog nader ingevuld worden. De personen die op de mail-lijst staan krijgen een mail met daarin het thema of de naam van een spreker. In ieder geval met elkaar ervaringen en ideeën uitwisselen. Wilt u ook op de mail- lijst, stuur dan een mail naar fstrijk@home.nl.

Routebeschrijving: Pand 17 is goed bereikbaar met stadsbus 1 (o.a. vanaf het NS-station). Er is een bushalte op 200 meter van de ingang.

Brunssum, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 24 februari, 28 april, 30 juni, 29 september en 24 november van 10.00-12.00 uur.
Openbare bibliotheek Brunssum. Graag van te voren aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Komt u met uw partner of begeleider, dan is deze ook van harte welkom.
Deelname is kosteloos. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Bussum, Macula-café

Macula-café op donderdag 23 maart van 14.00-16.00 uur.
Trefpunt, H.A. Lorentzweg 59 (hoek Ceintuurbaan), Bussum. U bent van harte welkom.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Cuijk, Maculabijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 24 februari, 21 april, 23 juni, 18 augustus, 27 oktober en 24 november van 14.00-16.00 uur.
De zaal is open vanaf 13.30 uur. Wooncentrum De la Salle, Graaf Hermanstraat 49, 5431 GR Cuijk.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

24 feb.: Dr. J. van Diemen oogarts uit het Bernhoven Ziekenhuis (Uden) zal een lezing houden over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot macula-degeneratie.

21 april: verzorgt Fysiotherapeutisch Centrum Cuijk een bijeenkomst over valpreventie voor slechtzienden.

23 juni: Wat kan Bartiméus voor ons betekenen?

18 aug.: Stichting Welzijn Ouderen van de gemeente Cuijk verzorgt een toelichting over hun activiteiten Vervoer en Welzijn.

27 okt.: Kersten hulpmiddelenspecialist over wat zij ons kunnen bieden.

De Macula-bijeenkomst is een ontmoetingsplaats voor mensen met MD. Ook partners, familieleden en vrienden zijn welkom. Men kan met lotgenoten in een ongedwongen sfeer praten, informatie opdoen, doorgeven en ervaringen uitwisselen. Ook wordt regelmatig aandacht besteed aan actuele thema’s. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen uit Cuijk en de regio Land van Cuijk.

Eindhoven, Macula-café

Macula-café op dinsdag 28 februari en 28 maart van 14.00-16.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.
Ontmoetingscentrum Het Struikske, Struyckenstraat 10, 5652 GM Eindhoven(Strijp).

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

28 februari komt Karel Raven ons informeren over de ORIONWebbox. Een hulpmiddel waarmee u kunt luisteren naar de gesproken ondertitels bij een tv-programma, naar een radioprogramma of naar kranten, boeken of tijdschriften. Er is ook een app voor smartphones.  Daarmee is ook de ondertiteling te beluisteren. Ook al is de Webbox geen computer, u hebt er wel een internetaansluiting voor nodig.

28 maart komen een psycholoog en een maatschappelijk werker van Koninklijke Visio. Zij begeleiden mensen die problemen hebben met de acceptatie van hun handicap en niet goed weten hoe ze een en ander een plaats kunnen geven in hun leven.

Wilt u ook eens een kijkje komen nemen in ons Macula-café, maar woont u niet in de omgeving van Eindhoven? U bent altijd van harte welkom met uw partner of begeleider. U hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Routebeschrijving: Met de bus vanaf station Eindhoven, lijn 401 of 402. Uitstappen bij de halte Evoluon. Nu staat u op een perron tussen de busbaan en rijbaan voor de auto’s. Loop een stukje mee in de richting waar de bus heen gaat. U komt bij een verkeerslicht met rateltikkers. Ga links af, u steekt de busbaan, de rijbaan en het fietspad over. Op het trottoir aankomend gaat u rechtsaf. Steek over bij de verkeerslichten. Ga bij de tweede straat linksaf (Hugo de Grootplein). Ga bij de tweede straat links af (Struyckenstraat).  Na 25 meter ligt dan links Het Struikske. Lopen ± 10 minuten.

Enschede, Macula-café

Macula-café op vrijdag 10 maart en 12 mei van 14.00–16.00 uur. Zorggroep Manna, Boulevard 505, 7511 AD Enschede (hoek C.F. Klaarstraat/ Boulevard).

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

10 maart komt een medewerkster van Bartiméus ons bijpraten over de vele mogelijkheden die er zijn wanneer u door uw macula-degeneratie zo ernstig beperkt bent dat u veel dingen in het dagelijkse leven niet meer zonder gerichte steun en met gebruikmaking van hulpmiddelen kunt doen. Dan is er Bartiméus. Daarnaast zal deze medewerkster in het bijzonder haar licht laten schijnen over verlichting bij u thuis – de juiste verlichting blijkt bij uw diverse activiteiten wonderen te kunnen doen – zij brengt daarvan ook wat voorbeelden mee. Ook kan zij u informeren over hoe bij Bartiméus persoonlijk advies aan te vragen. U en uw begeleider bent van harte welkom.

Bus 3 stopt voor de deur. U kunt er ook voor een redelijk tarief parkeren.

Franeker, Macula-café

Macula-café op donderdag 23 februari en 30 maart van 14.00-16.00 uur.
Hotel-eetcafé Poort van Franeker, Stationsweg 1, Franeker.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

23 februari komt Karel Raven de ORIONWebbox demonstreren.

30 maart komt Feike van der Zee het gebruik van hulpprogramma’s voor slechtzienden op de computer en de smartphone uitleggen.

Het hotel is 4 minuten lopen vanaf het station richting centrum. Met de trein vanaf Leeuwarden en Harlingen. Per bus: lijn 35 (Arriva) vanaf Sneek, lijn 75 (Arriva) start in Bolsward en lijn 75 (Arriva) rijdt vanaf Harlingen en via Tzummarum naar het station in Franeker.

Groningen, Macula-café en Voice Over Workshop

Macula-café op woensdag 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december van 14.00-16.00 uur.
Het Heerenhuis, Spilsluizen 9, 9712 NR Groningen.

Voice Over Workshop op maandag 13 maart, 24 april, 15 mei, 19 juni, 17 juli, 18 september, 16 oktober, 13 november en 18 december.
Het Heerenhuis, Spilsluizen 9, 9712 NR Groningen.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Voice Over Workshop
De iPhone heeft een prachtige voorziening voor mensen met minder zicht. De Voice Over spreekt alles uit wat je aanraakt en kan alle teksten voorlezen. Met handige aanraakfuncties kun je alles bedienen. In een workshop kun je met anderen deze functies oefenen. In Groningen wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd. Zowel mensen met ervaring als beginners zijn van harte welkom.

Het Heerenhuis is te bereiken met bus 12 vanaf het hoofdstation, halte Korestraat.

Middelburg, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 19 mei (onder voorbehoud) van 14.00-16.00 uur. Wijkcentrum Het Palet, Johan Reigersbergstraat 2, 4336 XA Middelburg. Het is prettig als u zich vooraf aanmeldt.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Programma: Hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking en informatie over diverse oogmetingen die men kan verwachten hij de oogarts. Nadere informatie volgt in de volgende MaculaVisie.

Rotterdam, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op woensdag 26 april, 26 juli en 25 oktober van 14.00-16.00 uur.
Stichting Humanitas Ontmoetingscentrum Gerard Goosenflat, Thomas Mannplaats 50, 3069 NE Rotterdam.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Het ontmoetingscentrum is te bereiken met metro B, richting Nesselande, halte Hesseplaats. Vooraan het station verlaten, links de metrobaan oversteken. Rechtdoor lopen, de Gerard Goosenflat staat in het verlengde van het tankstation. Ingang is voorbij het fietsrek.

Utrecht, Macula-café

Macula-café op vrijdag 24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni van 09.30-12.00 uur. Buurthuis De Uithoek, 2e Daalsedijk 2b, 3551 EJ Utrecht.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

24 februari zullen wij een actueel thema bespreken.

31 maart komt dr. Berry den Brinker. Binnen de vereniging is hij bekend vanwege zijn inzet voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen en ruimten. Zijn seniorenproof wegontwerp voor fietsers is zeer actueel gezien de toename van het aantal enkelvoudige ongelukken. Hij zal uitleggen hoe deze gebouwen en ruimten vanaf het ontwerp ingericht dienen te worden.

Routebeschrijving: vanaf het Centraal Station lopen richting Muziekcentrum Tivoli/Vredenburg. Bij de stoplichten linksaf oversteken, doorlopen tot aan de rotonde. Oversteken en verder rechtdoor lopen. Onder het spoorviaduct door direct linksaf, na 200 meter is het aan de linkerzijde (20 minuten lopen). Bus 3 (Zuilen) stopt na het spoorviaduct (twee haltes).

Utrecht, netwerk Ander Zicht op Werk Utrecht

Het netwerk komt eens in de twee maanden bij elkaar op werkdagen, direct na werktijd.
De plaats van samenkomst hangt af van het programma. De kosten zijn de eigen consumpties en soms een bijdrage voor een attentie voor een spreker.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Utrecht, ZieZo-beurs 2017

ZieZo-beurs 2017

Op 24 maart 2017 tot en met 25 maart 2017
Locatie: Beactrixgebouw, gelegen naast Utrecht CS

Op 24 en 25 maart 2017 is er weer de ZieZo-beurs: hét evenement voor iedereen met een visuele beperking en iedereen die beroepsmatig met mensen met een oogaandoening te maken heeft.

De Ziezo-beurs biedt een uitgebreide en gezellige beursvloer. Tijdens de Ziezo-beurs is er op vrijdag 24 maart een activiteitenprogramma van de Oogvereniging. Voor een aantal van deze bijeenkomsten dient u zich van tevoren aan te melden. Voor vragen over de Ziezo-beurs en het activiteitenprogramma van de Oogvereniging op 24 maart kunt u contact opnemen met de Ooglijn.

Bijeenkomst: wegwijs op straat en op het station, richtlijn en rondleiding

Enkele jaren geleden is in samenwerking met PBT Consult de richtlijn routegeleiding ontwikkeld. In deze richtlijn wordt aangegeven hoe een geleidelijn, attentievlak of waarschuwingsmarkering aangelegd zou moeten worden. De afgelopen jaren heeft ProRail alle stations aangepast aan de richtlijn. Tijdens deze bijeenkomst geven deskundigen van ProRail en PBT Consult uitleg over het systeem van geleidelijnen. Na afloop kunt u tijdens een rondleiding op station Utrecht Centraal, ervaren hoe de richtlijn in de praktijk is toegepast. Een voelbare plattegrond van station Utrecht is beschikbaar in de stand van de oogpatiëntenverenigingen.

Tijd: 10 -12u. Aanmelden via info@oogvereniging.nl

Bijeenkomst: VN verdrag, ook voor mij?

Het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking is in 2016 geratificeerd. Dit heeft veel gevolgen voor mensen met een beperking, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven. Tijdens deze bijeenkomst zal een medewerker van het College voor de rechten van de mens uitleg geven over het verdrag en de toepassingen in het dagelijks leven. Onderwerpen die ter sprake komen zijn o.a. arbeid, wonen en toegankelijkheid.

Tijd:13-15u. Aanmelden via info@oogvereniging.nl

Stemmen zonder obstakels: enquête Tweede Kamerverkiezingen

In opdracht van het College voor de Rechten van Mens onderzoekt het NIVEL in samenwerking met het Trimbos-instituut of mensen met beperkingen de mogelijkheid hebben om op 15 maart 2017 te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze doen dit in het kader van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Tijdens de ZieZo-beurs geven medewerkers van het NIVEL uitleg over de enquête en je helpen bij het invullen. De resultaten zullen in juni van dit jaar worden gepresenteerd.

Waar en wanneer: tijdens de gehele ZieZo-beurs in de stand van de gezamenlijke oogpatiëntenverenigingen. Aanmelden is niet nodig.

Meet en greet met werkgevers

Om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen organiseert de Oogvereniging meet en greets met werkgevers die open staan voor werkzoekenden met een visuele beperking. Tijdens de meet en greet op de ZieZo-beurs kunt u landelijke en regionale werkgevers ontmoeten.

Tijd 15.30 – 16.30u.: Aanmelden via roos.hoelen@oogvereniging.nl.

Vragen over tablet, laptop of telefoon

Vrijwilligers van de regionale digiwijsgroepen van Oogvereniging en MaculaVereniging beantwoorden in de stand vragen over het gebruik van smartphone, tablet of laptop. Hebt u een vraag over het bedienen van je smartphone, tablet of laptop, neem uw apparaat dan mee!

Waar en wanneer: tijdens de gehele ZieZo-beurs in de stand van de gezamenlijke oogpatiëntenverenigingen. Aanmelden niet nodig.

Petitie Stop bureaucratie hulpmiddelenzorg

In 2015 zijn de resultaten van een groot hulpmiddelenonderzoek van de oogpatiëntenverenigingen tijdens de ZieZo-beurs overhandigd aan de zorgverzekeraars. Naar aanleiding van dit rapport zijn de contacten met zorgverzekeraars verbeterd, maar zijn de bureaucratische knelpunten nog steeds niet opgelost. Daarom is de petitie Stop bureaucratie in de hulpmiddelenzorg voor mensen met een oogaandoening geïnitieerd. Deze petitie zal tijdens deze bijeenkomst op de ZieZo-beurs aangeboden worden aan (onder andere) een aantal zorgverzekeraars en hulpmiddelenleveranciers.

De oogpatiëntenverenigingen streven ernaar dat alle partijen zich inspannen om binnen twee jaar tot een oplossing te komen om het proces tot vergoeding van hulpmiddelen zo snel, eenduidig en regelarm mogelijk te laten verlopen.

Tijd: 16.15-17.30u. Aanmelden niet nodig.

Vanaf 16.15u. is er een borrel waar u kunt napraten over de verschillende bijeenkomsten.

Kaarten bestellen en meer info over de Ziezo-beurs

Kaarten voor de Ziezo-beurs zijn te bestellen via de site van de Ziezo-beurs. Op deze site vindt u ook meer informatie. Kunt u geen antwoord vinden op uw vraag over de Ziezo-beurs of vindt u het lastig om online kaarten te bestellen, neem dan contact op met de Ooglijn.

Wie staan er in de stand van de gezamenlijke oogpatiëntenverenigingen?

Wageningen, huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 22 maart van 14.00-16.00 uur.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

We kunnen elkaar in het nieuwe jaar weer ontmoeten in de huiskamer bij Ger Termohlen.

Zwolle, netwerkborrel Ander Zicht Zwolle

Ander Zicht Zwolle, netwerkborrel op donderdag 16 maart en 18 mei om 17.30 uur. Bistronomie Vidiveni, Jufferenwal 15, 8011 LE Zwolle.
Let op: locatie kan wijzigen per borrel. Kijk voor informatie en nieuws op www.anderzichtzwolle.weebly.com.

Deventer, voorlichtingsavond Goed ziend ouder worden?

Donderdag 16 maart 2017 is er in het Auditorium van het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75, een voorlichtingsavond met als thema Goed ziend ouder worden. De avond wordt georganiseerd door de Oogvereniging (patiëntengroep Glaucoombelangen) in samenwerking met de oogafdeling van het Deventer Ziekenhuis en de MaculaVereniging.

Het programma start om 19.00 uur met koffie en thee. Daarna komen diverse sprekers aan het woord met lezingen over cataract, glaucoom en macula-degeneratie. Ook zullen er diverse informatiestands zijn. Aan het eind van iedere presentatie zal er op uw vragen worden ingegaan. Tevens kunt u een kijkje nemen in het grote OOG bij de hoofdingang. De avond eindigt rond 21.40 uur.

De toegang is gratis. U moet u wel inschrijven bij de Oogvereniging,
e-mail info@oogvereniging.nl o.v.v. Voorlichting Deventer of tel. 030-299 28 78 (ma-do 09.00-17.00 uur, vr. 09.00-15.30 uur).

Doetinchem, Macula-infomiddag

Zaterdag 18 maart 2017 zal oogarts Jos Rademakers twee interessante voordrachten houden in de Laborijn, Terborgseweg 106, 7005 BC Doetinchem. Deze middag wordt in samenwerking met de Oogvereniging Arnhem/Nijmegen georganiseerd.
Inloop: 14.00 uur, aanvang: 14.30 uur. De toegang is gratis, voor de eigen consumpties wordt een bijdrage gevraagd.

Macula-degeneratie: van hopeloos naar hoop
Tot 2006 was voor leeftijdgebonden macula- degeneratie nauwelijks een therapie. In deze voordracht zal duidelijk worden gemaakt, dat in de laatste 10 jaar de behandelingsmogelijkheden voor deze ziekte erg veranderd en verbeterd zijn. Ook zal worden verteld, wat u zelf kunt doen om dit ziektebeeld minder kans te geven.

Oogheelkundige hulp in Haïti
In april gaat Jos Rademakers voor de derde keer met een oogteam naar het armste deel van Haïti. Het team gaat naar Passe Catabois in het noordwesten van het land. Hier is een klein ziekenhuis dat wordt gerund door Nederlanders. In de verre omtrek is geen andere medische en zeker geen oogheelkundige zorg. Het team helpt de mensen met de grootste en meest urgente nood. De voordracht zal u duidelijk maken hoe Haïti zo arm is geworden en blijft en wat het werk van het oogteam, wat maar kort naar zo’n land gaat, precies inhoudt.

Utrecht, Meet & Greet met werkgevers tijdens de ZieZo-beurs

De Oogvereniging doet veel op het gebied van werk en organiseert onder andere meet & greets. Tijdens een meet & greet ontmoet u werkgevers die open staan voor het in dienst nemen van mensen met een beperking. In een gesprek kunt u de werkgever vertellen wat u te bieden hebt. De werkgever bekijkt dan de mogelijkheden binnen het bedrijf. De volgende meet & greet vindt plaats tijdens de ZieZo-beurs in Utrecht op 24 maart 2017. Meer informatie: Ooglijn, tel. 030–294 54 44, e-mail: ooglijn@oogvereniging.nl, www.oogvereniging.nl.

Bezoek het opblaasbaar OOG

Het opblaasbaar OOG heeft een diameter van 5 meter en laat de bezoeker niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van het oog zien.

De initiator van dit project is het Oogfonds. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op oogziektes en op de alarmsignalen die daarbij optreden. Het opblaasbaar OOG zal in diverse ziekenhuizen en op beurzen te bezoeken zijn.

13-19 febr. Groene Hart Ziekenhuis, Gouda
02-05 mrt.  Museumnacht, Oogziekenhuis Rotterdam
13-19 mrt.  Deventer Ziekenhuis, Deventer
15-21 mei   Flevoziekenhuis, Almere
25-30 sept. BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam.