Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Agenda

Macula-informatiebijeenkomst Rotterdam

Macula-informatiebijeenkomst Rotterdam,

Maandag 12 juni is er een Macula-informatiebijeenkomst in het Franciscus/Vlietland ziekenhuis, Kleiweg 500, Rotterdam. Dr. Gan, oogarts in dit ziekenhuis, zal een lezing verzorgen over macula-degeneratie, de aandoening, behandeling en laatste ontwikkelingen. Verder kunt u presentaties verwachten van Koninklijke Visio en leveranciers van optische en elektronische hulpmiddelen.

Algemene informatie

Voor de Macula-informatiebijeenkomsten ontvangt u als lid van de vereniging een uitnodiging samen met het programma wanneer u in de desbetreffende regio woont. Woont u buiten de regio, dan bent u ook van harte welkom. U kunt het programma te zijner tijd vinden op
www.maculavereniging.nl/agenda. Om u aan te melden voor de bijeenkomst kunt u contact opnemen met de ledenadministratie van de MaculaVereniging, e-mail ledenadministratie@maculavereniging.nl of tel. 030-298 07 07 (keuze 1) tenzij in de uitnodiging anders wordt aangegeven. Aanmelden is verplicht. De toegang is gratis.

Amsterdam, Huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 10 mei en 14 juni van 14.00-16.00 uur. Graag van te voren aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Assen, Macula-café

Macula-café op dinsdag 18 april en 16 mei van 14.00-16.00 uur in Pand 17, Stelmakerstraat 17, 9403 VB Assen. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl. Wel graag aanmelden.

18 april komt Karel Raven van Solutions Radio de ORION Webbox 3 demonstreren. We rekenen weer op een goede opkomst, dus graag even aanmelden! Na de pauze worden er mededelingen gedaan en kunnen we weer ideeën uitwisselen.

16 mei zal nog nader ingevuld worden. Het zal mede afhangen van de wensen die op 21 maart geuit zijn bij de 3e bijeenkomst. In ieder geval is een ieder weer van harte welkom.

De inschrijving voor het bezoek aan het Drents Archief staat nog open. Het programma Petticoat en minirok wordt speciaal voor slechtzienden en begeleiders gepresenteerd. De datum wordt nog nader bepaald. Info en opgave via e-mail of telefoon. Gegevens zie  hierboven.

Van elke bijeenkomst wordt een verslag gemaakt. Ook een uitnodiging en programma voor de volgende bijeenkomst wordt op verzoek verzonden. Het aantal mensen, dat via de mail geïnformeerd wil worden/blijven, groeit gestaag. Wilt u ook op de maillijst, stuur dan een e-mail naar fstrijk@home.nl. Wilt u via de post, en in Assen per fiets, de info ontvangen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Routebeschrijving: Pand 17 is goed bereikbaar met stadsbus 1 (o.a. vanaf het NS-station). Er is een bushalte op 200 meter van de ingang. Ook is er voldoende gratis parkeerruimte.

Brunssum, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 24 februari, 28 april, 30 juni, 29 september en 24 november van 10.00-12.00 uur.
Openbare bibliotheek Brunssum. Graag van te voren aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Komt u met uw partner of begeleider, dan is deze ook van harte welkom.
Deelname is kosteloos. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Bussum, Macula-café

Macula-café op donderdag 23 maart van 14.00-16.00 uur.
Trefpunt, H.A. Lorentzweg 59 (hoek Ceintuurbaan), Bussum. U bent van harte welkom.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Cuijk, Maculabijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 23 juni, 18 augustus, 27 oktober en 24 november van 14.00-16.00 uur.
De zaal is open vanaf 13.30 uur. Wooncentrum De la Salle, Graaf Hermanstraat 49, 5431 GR Cuijk.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

23 juni: Wat kan Bartiméus voor ons betekenen?

18 aug.: Stichting Welzijn Ouderen van de gemeente Cuijk verzorgt een toelichting over hun activiteiten Vervoer en Welzijn.

27 okt.: Kersten hulpmiddelenspecialist over wat zij ons kunnen bieden.

De Macula-bijeenkomst is een ontmoetingsplaats voor mensen met MD. Ook partners, familieleden en vrienden zijn welkom. Men kan met lotgenoten in een ongedwongen sfeer praten, informatie opdoen, doorgeven en ervaringen uitwisselen. Ook wordt regelmatig aandacht besteed aan actuele thema’s. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen uit Cuijk en de regio Land van Cuijk.

Den Haag e.o. NIEUW

Zoals u wellicht gemerkt heeft, zijn er de afgelopen maanden geen bijeenkomsten meer aangekondigd voor Den Haag e.o. Door persoonlijke omstandigheden is het voor Wil van der Poll niet meer mogelijk de organisatie van de Macula-bijeenkomsten voort te zetten, hetgeen zij en ook het bestuur van de MaculaVereniging bijzonder betreuren. Een woord van dank voor de vele jaren dat zij zich heeft ingezet voor onze leden in de regio Den Haag is dan ook zeker op zijn plaats.

In de komende maand gaan wij ons bezinnen over een herstart. Over de tijd en plaats krijgen de leden in de regio Den Haag te zijner tijd een persoonlijke uitnodiging.

Eindhoven, Macula-café

Macula-café op dinsdag 30 mei en 27 juni van 14.00-16.00 uur. In juli en augustus  is er vanwege de vakantie geen Macula-café. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Ontmoetingscentrum Het Struikske, Struyckenstraat 10, 5652 GM Eindhoven(Strijp). Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Op 30 mei willen wij een praatmiddag houden. Er zal voldoende tijd zijn voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Op 27 juni komt een vertegenwoordiger van World Wide Vision ons hun collectie hulpmiddelen presenteren en er uitleg bij geven. De firma is gespecialiseerd in de verkoop van artikelen voor mensen met een visuele en/of auditieve en/of leesbeperking en senioren. Aangepaste producten maken dagelijkse activiteiten vaak wat gemakkelijker. Denk bijvoorbeeld aan: taststokken, loepen, loeplampen, uurwerken, digitale recorders, Daisy-spelers en nog veel meer.

Wilt u ook eens een kijkje komen nemen in ons Macula-café, maar woont u niet in de omgeving van Eindhoven? U bent altijd van harte welkom met uw partner of begeleider. U hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Routebeschrijving: Met de bus vanaf station Eindhoven, lijn 401 of 402. Uitstappen bij de halte Evoluon. Nu staat u op een perron tussen de busbaan en rijbaan voor de auto’s. Loop een stukje mee in de richting waar de bus heen gaat. U komt bij een verkeerslicht met rateltikkers. Ga links af, u steekt de busbaan, de rijbaan en het fietspad over. Op het trottoir aankomend gaat u rechtsaf. Steek over bij de verkeerslichten. Ga bij de tweede straat linksaf (Hugo de Grootplein). Ga bij de tweede straat links af (Struyckenstraat).  Na 25 meter ligt dan links Het Struikske. Lopen ± 10 minuten.

Enschede, Macula-café

Macula-café op vrijdag 12 mei van 14.00–16.00 uur. Zorggroep Manna, Boulevard 505, 7511 AD Enschede (hoek C.F. Klaarstraat/ Boulevard). Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Kom op vrijdagmiddag 12 mei naar het Macula-café. U krijgt daar de gelegenheid om het naadje van de kous te weten te komen als u vanwege uw slechtziendheid niets meer hebt aan gewone gedrukte boeken, tijdschriften, kranten, enz. Wat dan? Lezen kan dan toch met onder andere Daisy-spelers. Deze middag is er een uitgebreide uitleg en demonstratie door een zeer ervaren gebruikster, die ons er alle “hands-on” over laat zien en zelf laat doen. Dat gebeurt op een aantal Daisy-spelers zoals de Plextalk, Victor Reader enz. en ook de Webbox. Breng uw eigen apparaat mee, zodat u daar persoonlijk bij geholpen kunt worden om alle mogelijkheden goed te leren benutten. Is dit alles nieuw voor u en lijkt het u wat? Reden te meer om daar een indruk van te krijgen en er misschien ook gebruik van te gaan maken.

 

Bus 3 stopt voor de deur. Parkeren met korting is op het terrein mogelijk.

Franeker, Macula-café

Macula-café op donderdag 27 april, 25 mei, 29 juni, 27 juli, 31 augustus, 28 september, 26 oktober, 30 november en 14 december (kerstcafé) van 14.00-16.00 uur. Eetcafé Poort van Franeker, Stationsweg 1, Franeker. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Het eetcafé is 4 minuten lopen vanaf het station richting centrum. Met de trein vanaf Leeuwarden en Harlingen. Per bus: lijn 35 (Arriva) vanaf Sneek, lijn 75 (Arriva) start in Bolsward en lijn 75 (Arriva) rijdt vanaf Harlingen en via Tzummarum naar het station in Franeker.

Groningen, Macula-café en Voice Over Workshop

Macula-café op woensdag 3 mei, 7 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december van 14.00-16.00 uur. Het Heerenhuis, Spilsluizen 9, 9712 NR Groningen. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

De Voice Over Workshop is vanwege te weinig belangstelling afgelast.

Het Heerenhuis is te bereiken met bus 12 vanaf het hoofdstation, halte Korestraat.

Middelburg, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 19 mei van 14.00-16.00 uur. Wijkcentrum Het Palet, Johan Reigersbergstraat 2, 4336 XA Middelburg. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl. Het is prettig als u zich vooraf aanmeldt.

Op 19 mei is er weer een informatiemiddag in Zeeland. Deze keer hebben we VISIO Goes bereid gevonden te komen spreken. Lyanne van Lamoen zal iets vertellen over de noodzakelijke onderzoeken die plaatsvinden wanneer een cliënt bij Visio is aangemeld en voor revalidatie in aanmerking wil komen. Loes Hitijahubessy zal iets vertellen over de hulpmiddelen die Visio te bieden heeft. Er zal ook een selectie van  hulpmiddelen meegebracht en getoond worden.

Rotterdam, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op woensdag 26 april, 26 juli en 25 oktober van 14.00-16.00 uur. Stichting Humanitas Ontmoetingscentrum Gerard Goosenflat, Thomas Mannplaats 150, 3069 NE Rotterdam. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

De  inhoud van onze bijeenkomst op 26 april is in volle voorbereiding. U kunt in april bij mevrouw Van den Berge informeren over de inhoud van de middag. Wij nodigen u van harte uit de middag bij te wonen, ook als u onze bijeenkomst nog  niet eerder bezocht.

Het ontmoetingscentrum is te bereiken met metro B, richting Nesselande, halte Hesseplaats. Vooraan het station verlaten, links de metrobaan oversteken. Rechtdoor lopen, de Gerard Goosenflat staat in het verlengde van het tankstation. Ingang is voorbij het fietsrek.

Utrecht, Macula-café

Macula-café op vrijdag 28 april, 26 mei en 30 juni van 09.30-12.00 uur. Buurthuis De Uithoek, 2e Daalsedijk 2b, 3551 EJ Utrecht. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

28 april gaan we terugblikken op de ZieZo-beurs. Heeft iemand iets bijzonders of iets nieuws gezien?

26 mei komt Jan Poot ons informeren over het reizen met het openbaar vervoer. Hoe gaat het nu als je blind of slechtziend bent? Er zijn verschillende OV-chipkaarten en welke is het meest geschikt voor ons? Hoe weet je of je in of uit bent gecheckt als je het niet kan zien en in bepaalde omstandigheden het geluid niet kan horen?

Routebeschrijving: vanaf het Centraal Station lopen richting Muziekcentrum Tivoli/Vredenburg. Bij de stoplichten linksaf oversteken, doorlopen tot aan de rotonde. Oversteken en verder rechtdoor lopen. Onder het spoorviaduct door direct linksaf, na 200 meter is het aan de linkerzijde (20 minuten lopen). Bus 3 (Zuilen) stopt na het spoorviaduct (twee haltes).

Utrecht, netwerk Ander Zicht op Werk

Het netwerk komt eens in de twee maanden bij elkaar op werkdagen, direct na werktijd. De plaats van samenkomst hangt af van het programma. De kosten zijn de eigen consumpties en soms een bijdrage voor een attentie voor een spreker. Organisator Ingeborg van der Pijl. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Wageningen, huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 22 maart van 14.00-16.00 uur.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

We kunnen elkaar in het nieuwe jaar weer ontmoeten in de huiskamer bij Ger Termohlen.

Zwolle, netwerkborrel Ander Zicht Zwolle

Ander Zicht Zwolle, netwerkborrel op donderdag 18 mei, 14 september en 9 november om 17.30 uur. Zomer workshop//netwerkborrel, datum binnenkort bekend. Bistronomie Vidiveni, Jufferenwal 15, 8011 LE Zwolle. Let op: locatie kan wijzigen per borrel. Organisatoren Frederike Sleurink en Anja Hoekzema. Meld je aan voor de mailinglijst bij freddysleurink@yahoo.co.uk zodat je het juiste adres voor de netwerkborrel doorkrijgt. Of kijk voor informatie en nieuws op
www.anderzichtzwolle.weebly.com.

In september 2017 mogen wij ons vijfde seizoen van de netwerkborrel Ander Zicht Zwolle vieren! Toch een kleine mijlpaal waar we even bij stil willen staan. We zijn destijds benaderd door Arco Ooms van de MaculaVereniging, die al een netwerkborrel organiseerde in Utrecht, of wij – Anja Hoekzema en Frederike Sleurink – dit in de regio Zwolle wilden gaan opzetten. En zo geschiedde. De netwerkborrel is langzaam gegroeid, zoeken naar een fijne locatie hoorde hier ook bij, leuke special guests die hun bijzondere verhaal vertelden. We hebben een trouwe kern netwerkers waar de sfeer altijd fijn en gezellig is en waar iedereen welkom is om aan te schuiven. Want samen weten we meer: het delen van informatie op een informele manier op, werkelijk waar, allerlei gebied is de kern en de kracht van onze netwerkborrel. Wij hopen dan ook dat we de komende vijf seizoenen dit met elkaar kunnen blijven bieden.

Bezoek het opblaasbaar OOG

Het opblaasbaar OOG heeft een diameter van 5 meter en laat de bezoeker niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van het oog zien.

De initiator van dit project is het Oogfonds. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op oogziektes en op de alarmsignalen die daarbij optreden. Het opblaasbaar OOG zal in diverse ziekenhuizen en op beurzen te bezoeken zijn.

03-09 april Spaarne gasthuis Hoofddorp
15-21 mei Flevo ziekenhuis Almere
06-11 juni Bravis ziekenhuis Roosendaal
12-18 juni Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom
25-30 sept. Bovenij ziekenhuis Amsterdam
09-16 okt. Medisch Centrum Leeuwarden