Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
Agenda

Amsterdam, Huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 26 juli en 6 september van 14.00-16.00 uur. Graag van te voren aanmelden.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Assen, Macula-café

Macula-café op dinsdag 18 juli, 15 augustus, 12 september, 17 oktober, 21 november en 19 december van 14.00-16.00 uur in Pand 17, Stelmakerstraat 17, 9403 VB Assen. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl. Wel graag aanmelden.

18 juli en 15 augustus hebben we geen gasten. We gaan nader met elkaar kennis maken en informatie uitwisselen.

12 september komt oogarts dr. Bert van der Pol bij ons op bezoek. Hij was chef de Clinique bij het UMCG. Hij zal vertellen over nieuwe ontwikkelingen en vragen beantwoorden.
10 oktober zijn we te gast bij Zorgcentrum Hendrik Kok in Rolde. Harry Loorbach zal ons vertellen over de dienstverlening en we gaan de huisvesting bekijken. Nadere informatie in MaculaVisie nr. 4.

Van elke bijeenkomst wordt een verslag gemaakt. Ook een uitnodiging en programma voor de volgende bijeenkomst wordt op verzoek verzonden. Het aantal mensen, dat via de mail geïnformeerd wil worden/blijven, groeit gestaag. Wilt u ook op de maillijst, stuur dan een e-mail naar fstrijk@home.nl. Wilt u via de post, en in Assen per fiets, de info ontvangen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Routebeschrijving: Pand 17 is goed bereikbaar met stadsbus 1 (o.a. vanaf het NS-station). Er is een bushalte op 200 meter van de ingang. Ook is er voldoende gratis parkeerruimte.

Brunssum, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 30 juni, 15 september (gewijzigde datum) en 24 november van 10.00-12.00 uur.
Openbare bibliotheek Brunssum. Graag van te voren aanmelden.

De bijeenkomst op 29 september is verschoven naar 15 september. Dan komen Karel Raven (directeur Solutions Radio) en Visio vertellen over de Webbox3.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Komt u met uw partner of begeleider, dan is deze ook van harte welkom.
Deelname is kosteloos. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Bussum, Macula-café

Macula-café op donderdag 28 september van 14.00-16.00 uur.
Trefpunt, H.A. Lorentzweg 59 (hoek Ceintuurbaan), Bussum. U bent van harte welkom.

Nadere informatie in MaculaVisie nr. 4.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Cuijk, Maculabijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 18 augustus, 27 oktober en 24 november van 14.00-16.00 uur.
De zaal is open vanaf 13.30 uur. Wooncentrum De la Salle, Graaf Hermanstraat 49, 5431 GR Cuijk.

Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

18 aug.: Stichting Welzijn Ouderen van de gemeente Cuijk verzorgt een toelichting over hun activiteiten Vervoer en Welzijn.

27 okt.: Kersten hulpmiddelenspecialist over wat zij ons kunnen bieden.

De Macula-bijeenkomst is een ontmoetingsplaats voor mensen met MD. Ook partners, familieleden en vrienden zijn welkom. Men kan met lotgenoten in een ongedwongen sfeer praten, informatie opdoen, doorgeven en ervaringen uitwisselen. Ook wordt regelmatig aandacht besteed aan actuele thema’s. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen uit Cuijk en de regio Land van Cuijk.

Den Haag e.o.

Zoals u wellicht gemerkt heeft, zijn er de afgelopen maanden geen bijeenkomsten meer aangekondigd voor Den Haag e.o. Door persoonlijke omstandigheden is het voor Wil van der Poll niet meer mogelijk de organisatie van de Macula-bijeenkomsten voort te zetten, hetgeen zij en ook het bestuur van de MaculaVereniging bijzonder betreuren. Een woord van dank voor de vele jaren dat zij zich heeft ingezet voor onze leden in de regio Den Haag is dan ook zeker op zijn plaats.

In de komende maand gaan wij ons bezinnen over een herstart. Over de tijd en plaats krijgen de leden in de regio Den Haag te zijner tijd een persoonlijke uitnodiging.

Eindhoven, Macula-café

Macula-café op dinsdag 27 juni en 26 september van 14.00-16.00 uur. In juli en augustus  is er vanwege de vakantie geen Macula-café. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Ontmoetingscentrum Het Struikske, Struyckenstraat 10, 5652 GM Eindhoven(Strijp). Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

27 juni komt een vertegenwoordiger van World Wide Vision ons hun collectie hulpmiddelen presenteren en er uitleg bij geven. De firma is gespecialiseerd in de verkoop van artikelen voor mensen met een visuele en/of auditieve en/of leesbeperking en senioren. Aangepaste producten maken dagelijkse activiteiten vaak wat gemakkelijker. Denk bijvoorbeeld aan: taststokken, loepen, loeplampen, uurwerken, digitale recorders, Daisy-spelers en nog veel meer.

26 september komt een vertegenwoordiger van Low Vision Totaal. Ook deze firma komt ons hun hulpmiddelen presenteren. Daarover meer in de volgende MaculaVisie.

Wilt u ook eens een kijkje komen nemen in ons Macula-café, maar woont u niet in de omgeving van Eindhoven? U bent altijd van harte welkom met uw partner of begeleider. U hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Routebeschrijving: Met de bus vanaf station Eindhoven, lijn 401 of 402. Uitstappen bij de halte Evoluon. Nu staat u op een perron tussen de busbaan en rijbaan voor de auto’s. Loop een stukje mee in de richting waar de bus heen gaat. U komt bij een verkeerslicht met rateltikkers. Ga links af, u steekt de busbaan, de rijbaan en het fietspad over. Op het trottoir aankomend gaat u rechtsaf. Steek over bij de verkeerslichten. Ga bij de tweede straat linksaf (Hugo de Grootplein). Ga bij de tweede straat links af (Struyckenstraat).  Na 25 meter ligt dan links Het Struikske. Lopen ± 10 minuten.

Enschede, Macula-café

Macula-café Enschede
Door Anneke Homan

Tien jaar lang heeft Twente nu een Macula-café in Enschede, waar we enige honderden verschillende bezoekers toch wat hebben kunnen helpen bij hun slechtziendheid. Dit heeft mij veel voldoening gegeven; mensen die met al hun problemen het spoor bijster waren geworden zover weer op weg te helpen dat ze zich minder onzeker en verdwaald voelden. Het was ook fijn om bij de bezigheden hierbij zoveel aardige mensen te leren kennen. Ik heb er daarom met veel plezier en motivatie aan gewerkt, daarbij de laatste vele jaren ondersteund door Ilse.

Jammer is dat mijn gezondheid mij nu – naast de slechtziendheid – ook in andere zin flink in de steek laat. Waar ik erg blij mee zou zijn,  is hulp van iemand die zich kan ontfermen over de collectie brochures die we bij alle bijeenkomsten op de info-tafel leggen en die bezoekers graag meenemen. Wie wil deze taak op zich nemen?

U kunt mij bellen op 053-430 47 32 als u denkt te kunnen helpen.

Franeker, Macula-café

Macula-café op donderdag 29 juni, 27 juli, 31 augustus, 28 september, 26 oktober, 30 november en 14 december (kerstcafé) van 14.00-16.00 uur. Eetcafé Poort van Franeker, Stationsweg 1, Franeker. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Het eetcafé is 4 minuten lopen vanaf het station richting centrum. Met de trein vanaf Leeuwarden en Harlingen. Per bus: lijn 35 (Arriva) vanaf Sneek, lijn 75 (Arriva) start in Bolsward en lijn 75 (Arriva) rijdt vanaf Harlingen en via Tzummarum naar het station in Franeker.

Groningen, Macula-café

Macula-café op woensdag 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december van 14.00-16.00 uur. Het Heerenhuis, Spilsluizen 9, 9712 NR Groningen. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

De Voice Over Workshop is vanwege te weinig belangstelling afgelast.

Het Heerenhuis is te bereiken met bus 12 vanaf het hoofdstation, halte Korestraat.

Macula-informatiebijeenkomst Hilversum

In voorbereiding in het Tergooi Ziekenhuis zal dr. M.J. Kanis een lezing verzorgen. Ook is er informatie van een regionale instelling en over optische en elektronische hulpmiddelen.

Algemene informatie
Voor de Macula-informatiebijeenkomsten ontvangt u als lid van de vereniging een uitnodiging samen met het programma wanneer u in de desbetreffende regio woont. Woont u buiten de regio, dan bent u ook van harte welkom. U kunt het programma te zijner tijd vinden op www.maculavereniging.nl/agenda. Om u aan te melden voor de bijeenkomst kunt u contact opnemen met de ledenadministratie van de MaculaVereniging, e-mail ledenadministratie@maculavereniging.nl of tel. 030-298 07 07 (keuze 1) tenzij in de uitnodiging anders wordt aangegeven. Aanmelden is verplicht. De toegang is gratis.

Middelburg, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op vrijdag 6 oktober (onder voorbehoud). Meer informatie in de volgende MaculaVisie.

Rotterdam, Macula-bijeenkomst

Macula-bijeenkomst op woensdag 26 juli en 25 oktober van 14.00-16.00 uur. Gerard Goosenflat, Thomas Mannplaats 150, 3069 NE Rotterdam. Informatie: mevrouw N. van den  Berge, tel. 010-450 20 21, tussen 16.00-18.00 uur.

26 juli komt Joke van Leeuwen ons iets vertellen over De Zonnebloem. De Zonnebloem kan, niet alleen in de zomer maar het hele jaar door, veel betekenen voor mensen die bijvoorbeeld door hun macula-degeneratie steeds minder deelnemen aan het sociale leven. Onze spreekster zal laten zien dat in zo’n geval De Zonnebloem heel wat te bieden heeft, bijvoorbeeld in de vorm van informele middagen, uitstapjes, bezoek, etentjes, enz. Daarnaast is er natuurlijk ook deze middag weer gelegenheid tot onderling contact.

25 oktober heeft Wicher Koetsier, een oude bekende van ons, zich bereid verklaard opnieuw een lezing te geven over aanbevolen voeding voor mensen met MD. Sinds zijn lezing in 2013 hebben vervolgonderzoeken nieuwe, aangescherpte inzichten opgeleverd. Niet alleen voor wat betreft goede voeding voor mensen met MD, maar ook voor wat betreft verkeerde voeding voor mensen met MD. We zijn zeer benieuwd naar zijn lezing.

Wij nodigen u van harte uit de middagen bij te wonen, ook als u onze bijeenkomsten nog niet eerder bezocht.

De Gerard Goosenflat is te bereiken met metro B, richting Nesselande, halte Hesseplaats. Vooraan het station verlaten, links de metrobaan oversteken. Rechtdoor lopen, de Gerard Goosenflat staat in het verlengde van het tankstation. Ingang is voorbij het fietsrek.

Utrecht, Macula-café

Macula-café op vrijdag 30 juni, 29 september, 27 oktober en 24 november van 09.30-12.00 uur. Buurthuis De Uithoek, 2e Daalsedijk 2b, 3551 EJ Utrecht. Voor informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de MaculaVereniging, info@maculavereniging.nl

Op 26 mei was Jan Poot verhinderd. Hij komt nu 30 juni ons informeren over het reizen met het openbaar vervoer. Hoe gaat het nu als je blind of slechtziend bent? Er zijn verschillende OV-chipkaarten en welke is het meest geschikt voor ons? Hoe weet je of je in of uit bent gecheckt als je het niet kan zien en in bepaalde omstandigheden het geluid niet kan horen?

Binnenkort kunnen wij bij de Uithoek gebruik maken van een tv-scherm. De iPhone en de iPad kan ik dan koppelen aan dit scherm en kunnen wij beter zien hoe deze apparaten met de VoiceOver kunnen worden gebruikt.

Routebeschrijving: vanaf het Centraal Station lopen richting Muziekcentrum Tivoli/Vredenburg. Bij de stoplichten linksaf oversteken, doorlopen tot aan de rotonde. Oversteken en verder rechtdoor lopen. Onder het spoorviaduct door direct linksaf, na 200 meter is het aan de linkerzijde (20 minuten lopen). Bus 3 (Zuilen) stopt na het spoorviaduct (twee haltes).

Utrecht, netwerk Ander Zicht op Werk

Het netwerk komt eens in de twee maanden bij elkaar op werkdagen, direct na werktijd. De plaats van samenkomst hangt af van het programma. De kosten zijn de eigen consumpties en soms een bijdrage voor een attentie voor een spreker. Organisator Ingeborg van der Pijl. Informatie en aanmelden:
info@maculavereniging.nl.

Wageningen, huiskamerbijeenkomst

Huiskamerbijeenkomst op woensdag 5 juli van 14.00-16.00 uur bij de heer Ger Termohlen, Papenpad 28, Wageningen-hoog. Informatie en aanmelden kan vanaf 26 juni bij Hettie de Vringer, tel. 0318-84 52 39.

Tom Heesterbeek, arts-onderzoeker/promovendus in het Radboudumc, zal een presentatie houden over genetisch testen in het kader van MD.

Zwolle, Macula-informatiebijeenkomst

Maandag 4 september is er in het Isala Ziekenhuis, Dr. Van Heesweg 2, 8085 AB Zwolle, een informatiemiddag van 15.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Er zijn lezingen van:

  • mevrouw Machteld Welling zij vertelt over de ondersteuning die Bartiméus u kan bieden
  • de heer Paul Geringa van Low Vision Totaal vertelt over het low-visiononderzoek en mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen
  • Th. Ponsioen en dr. J. van de Ven beide oogarts in dit ziekenhuis vertellen over macula-degeneratie, de oorzaak, gevolgen en behandeling daarvan.

Heeft u vragen voor de oogarts of één van de andere sprekers wilt u deze dan vooraf schriftelijk bij binnenkomst indienen. Wij zorgen dat deze bij de betreffende spreker komt.

U moet zich wel van tevoren aanmelden (ook al bent u lid) bij de ledenadministratie van het landelijk bureau in Utrecht, telefoonnummer 030-298 07 07, keuze 1. Niet-leden van de MaculaVereniging zijn ook van harte welkom.

Zwolle, netwerkborrel Ander Zicht Zwolle

Ander Zicht Zwolle, netwerkborrel op donderdag 14 september en 9 november om 17.30 uur. Zomer workshop//netwerkborrel, datum binnenkort bekend. Bistronomie Vidiveni, Jufferenwal 15, 8011 LE Zwolle. Let op: locatie kan wijzigen per borrel. Organisatoren Frederike Sleurink en Anja Hoekzema. Meld je aan voor de mailinglijst bij freddysleurink@yahoo.co.uk zodat je het juiste adres voor de netwerkborrel doorkrijgt. Of kijk voor informatie en nieuws op
www.anderzichtzwolle.weebly.com.

In september 2017 mogen wij ons vijfde seizoen van de netwerkborrel Ander Zicht Zwolle vieren! Toch een kleine mijlpaal waar we even bij stil willen staan. We zijn destijds benaderd door Arco Ooms van de MaculaVereniging, die al een netwerkborrel organiseerde in Utrecht, of wij – Anja Hoekzema en Frederike Sleurink – dit in de regio Zwolle wilden gaan opzetten. En zo geschiedde. De netwerkborrel is langzaam gegroeid, zoeken naar een fijne locatie hoorde hier ook bij, leuke special guests die hun bijzondere verhaal vertelden. We hebben een trouwe kern netwerkers waar de sfeer altijd fijn en gezellig is en waar iedereen welkom is om aan te schuiven. Want samen weten we meer: het delen van informatie op een informele manier op, werkelijk waar, allerlei gebied is de kern en de kracht van onze netwerkborrel. Wij hopen dan ook dat we de komende vijf seizoenen dit met elkaar kunnen blijven bieden.

Summer Workshop: Weet wat je eet!
Vrijdag 7 juli organiseert Stichting Blinde Ambitie in samenwerking met netwerkborrel Ander Zicht Zwolle weer een leuke workshop. In de binnenstad van Zwolle zal Christiane van Studio Seele ons een interessante lezing geven over voeding. Want weet jij wat je eet? Etiketten lezen valt vaak niet mee als je niet of niet meer goed kan zien. Maar wat eet je eigenlijk, wat zit er in producten en wat is goed voor je lichaam aan voedingsstoffen? Na deze interactieve lezing gaan we gezamenlijk lekker genieten van soep en brood. Na de maaltijd gaan we samen ontdekken wat bepaalde smaken doen  met het proeven van wijn. René Tuite van Slijterij René in Apeldoorn gaat ons vertellen over een aantal soorten wijn. Wat proef je eigenlijk bij welke wijnsoort. Wat eet je bij dat lekkere glaasje wijn om nog intenser van de smaak te genieten? Er zal ook een non-alcoholische wijn te proeven zijn.

Programma:
16:00 Ontvangst met wat lekkers
16:30 Weet wat je eet door Christiane
18:00 Maaltijd met soep en brood
19:00 Wijnproeverij met René Tuite
21:00 Einde programma

Minimum:    6 deelnemers
Locatie:        Goudsteeg 8 , Zwolle
Kosten:        € 17,50 p.p.

Begeleiders zijn ook welkom om aan de workshop deel te nemen. Geef je op via workshop@blindeambitie.nl

In oktober zal een workshop worden georganiseerd met als thema ‘Kleur, geur en je interieur’, waar we do’s and dont’s  gaan onderzoeken hoe jij van jouw casa een paleisje kan maken. Informatie volgt!

Vijfde seizoen Ander Zicht Zwolle
In september 2017 mogen wij ons vijfde seizoen van de netwerkborrel Ander Zicht Zwolle vieren! Toch een kleine mijlpaal waar we even bij stil willen staan. We zijn destijds benaderd door Arco Ooms van de MaculaVereniging, die al een netwerkborrel organiseerde in Utrecht, of wij – Anja Hoekzema en Frederike Sleurink – dit in de regio Zwolle wilden gaan opzetten. En zo geschiedde. De netwerkborrel is langzaam gegroeid, zoeken naar een fijne locatie hoorde hier ook bij, leuke special guests die hun bijzondere verhaal vertelden. We hebben een trouwe kern netwerkers;  de sfeer is altijd fijn en gezellig  en  iedereen is welkom  om aan te schuiven. Want samen weten we meer: het delen van informatie op een informele manier op, werkelijk waar, allerlei gebied is de kern en de kracht van onze netwerkborrel. Wij hopen dan ook dat we de komende vijf seizoenen dit met elkaar kunnen blijven bieden.

Beurs INN-zicht

Op 7 oktober 2017 vindt in het Zorgcentrum Hendrik Kok, De Ziel 86 in Rolde de beurs INN-Zicht plaats. U bent welkom van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Op deze beurs vindt u alle informatie over hulpmiddelen, wonen, welzijn en zorg om het leven voor mensen met een visuele beperking, maar ook hun naasten, een beetje makkelijker te maken. Veel organisaties die iets (kunnen) betekenen voor deze doelgroep zijn aanwezig.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Harry Loorbach, tel. 0592-24 20 20 of e-mail h.loorbach@interzorg.nl.

Bezoek het opblaasbaar OOG

Het opblaasbaar OOG heeft een diameter van 5 meter en laat de bezoeker niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van het oog zien.

De initiator van dit project is het Oogfonds. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op oogziektes en op de alarmsignalen die daarbij optreden. Het opblaasbaar OOG zal in diverse ziekenhuizen en op beurzen te bezoeken zijn.

25-30 sept. Bovenij ziekenhuis Amsterdam
09-16 okt. Medisch Centrum Leeuwarden